BIBLIOTECA - ”cea mai frumoasă dintre lumile posibile”!

luni, 3 octombrie 2016

Vizita de studiu - o experienţă memorabilă!

     Un grup de 10 bibliotecari, foşti participanţi ai Şcolii de Vară, printre care şi eu, Diana Scoc, bibliotecarul Bibliotecii Publice Coştangalia, am beneficiat în perioada 25-30 septembrie 2016 de o vizită de studiu în România - vizită realizată în cadrul programului ”Burse de Călătorie pentru Bibliotecari Novateca”. În scurt timp am avut posibilitatea să învățăm din experiența și succesele bibliotecilor din România și să preluăm cele mai bune practici și idei ce pot contribui la prosperarea comunităților locale.

     Prima etapă a vizitei de studiu a fost familiarizarea tinerilor bibliotecari cu activitatea Bibliotecii Judeţene “V. Voiculescu” Buzău, unde am beneficiat de un tur ghidat prin bibliotecă cu dna Iulia Irimia, care ne-a prezentat o serie de activităţi şi proiecte comunitare implementate aici, printre care ”Ludoteca din grădină”, ”Creştem împreună”, ”Povestea caselor din oraş”, etc.
    

      A doua zi a umat o masă rotundă focusată pe Rețeaua Tinerilor Bibliotecari din România – echivalentul Tinerilor Bibliotecari din Rep. Moldova, în cadrul căreia s-au pus în discuţie idei bine structurate privind perspectivele de dezvoltare precum si au fost luate concluzii, printre care: valorificarea potenţialului inovator al Tinerilor Bibliotecari din RM prin colaborare, acţiuni şi proiecte comune; iniţiativa aderării Tinerilor Bibliotecari la ABRM, care reprezintă întreg sistemul naţional de instituţii informaţional-bibliotecare din RM.



      În a doua parte a zilei a fost organizată vizita la Biblioteca Judeţeană „Ion Helliade Radulescu„ Dâmboviţa care desfășoară multiple activități cu ajutorul voluntarilor, devenind în timp un model în ceea ce priveşte managementul voluntarilor și este un centru de informare al Uniunii Europene Europe Direct.

       În cea de-a treia zi a vizitei de studiu în România am văzut exemple reale de Biblioteci cu spaţii mici, dar cu oameni mari, plini de dăruire şi entuziasm, doamnele Popescu Crina şi Goran Ioana, din comunele Pietrari și Păușești Măglași, judeţul Râmnicu Vâlcea, cunoscute la nivel national şi internațional, cu locuri de frunte la concursuri și proiecte realizate, printre care se numără: ”Hai pe net (incluziune digitală, navigarea în siguranță pe internet, formarea și dezvoltarea competențelor IT, precum și creșterea șanselor de angajare pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă), ”Fii FITness nu FATness” (educaţie pentru sănătate), ”Bani IQ – Decizii înţelepte pentru viitorul tău financiar” (educaţie financiară în timp de criză), ”CinEd” (educaţie cinematografică), ”Biblioteca din livadă” (acces liber la lectură şi la recreere al tuturor membrilor comunităţii), etc.


   Cu generozitate şi căldură am fost întâmpinați și la Biblioteca Județeană "Antim Ivireanul" Vâlcea, de către managerul instituției, d-nul Remus Grigorescu, Alina Nicola și Flori Ghita care au fost deschişi să ne împărtășească din experiența lor profesională, sugerîndu-ne că cheia succesului stă în atitudinea bibliotecarului faţă de biblioteca pe care o conduce şi nu ține neapărat de echipamente şi tehnică modern. Un rol impunător în dezvoltare îl are şi stabiblirea parteneriatelor la diferite nivele. De asemenea, directorul bibliotecii ne-a împărtășit intenția de a încheia parteneriate cu bibliotecile din Rep. Moldova, care să asigure o continuare firească a dialogului interbibliotecar, preluînd și împărtășind practicile de succes.


       În cea de-a patra zi, am avut ocazia să vizităm încă o instituție de valoare: Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș, unde am rămas frapaţi de ahitectura şi designul interior al bibliotecii. D-na director adjunct Mihaela Voinicu, ne-a prezentat departamentele bibliotecii unde s-a menționat despre activitatea fiecăruia în parte şi gama largă de servicii oferite utilizatorilor datorită parteneriatelor, atât naţionale cât şi internaţionale.

 
       Ultima zi a vizitei de studiu din România a fost încheiată la Biblioteca Județeană ’’Duiliu Zamfirescu’’ Vrancea, o instituţie de cultură care asigură oricărui membru al comunităţii, servicii de informare, formare şi culturale, printre care: ”BiblioPovestașii”, progam de voluntariat în promovarea lecturii şi crearea serviciilor noi de bibliotecă, coordonat de dna Margareta Tătăruş. Astfel, am aflat despre modul în care sunt atrași și implicați voluntarii pe termen lung, detalii despre crearea de povestiri digitale, studierea patrimoniului local prin realizarea cercetărilor locale, ”Şcoala părinţilor”, cluburi de vacanţă și alte inițiative comunitare.
       ”Mă bucur nespus de mult că am avut onoarea să cunosc bibliotecari și oameni deosebiți, să învăț şi să preiau exemple de la cei mai buni lideri comunitari din: Buzău, Târgoviște, Râmnicu Vâlcea, Pitești și Focșani, care mi-au lăsat doar impresii pozitive”, a menţionat Ludmila Roman, Biblioteca Publică Tartaul.

       Vizita noastră a fost una extrem de productivă, plăcută și eficientă, întrucât am descoperit câteva lecții valoroase care au contribuit la dezvoltarea personală şi profesională proprie și am reușit să punem bazele unei relații de colaborare în care să folosim aceste rezultate ca referință pentru un viitor proiect împreună. Sperăm în continuare la o colaborare fructuoasă!


      Cunoştinţele şi abilităţile dobîndite îşi vor păstra valoarea în timp, oferindu-ne baze solide în implementarea/ replicarea serviciilor inovative în bibliotecile noastre care să răspundă în mod real nevoilor prioritare ale comunității, cum ar fi: ”Ne jucăm, învățăm și creștem la bibliotecă” (ateliere creative de lectură, desen, joc, handmade, film), ”Biblioteca din livadă” (acces liber la lectură şi la recreere al tuturor membrilor comunităţii), “EcoBiblioteca” (proiect de ecologie), ”Memorie locală” (digitalizarea istoriei locale) etc.

   Toată recunoştinţa noastră pentru vizita de neuitat Programului Novateca ce ne-a oferit oportunitatea de a călători, sincere mulţumiri d-nei Daniela Drăghici, un exemplu de vitalitate, inventivitate şi creativitate pentru fiecare dintre noi, şi nu în ultimul rind colegelor care s-au implicat în organizarea şi obţinerea finanţării acestei vizite de studiu!


Diana Scoc, Biblioteca Publică Coştangalia,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu